torsdag 19 november 2009

Uppsala Nya Tidning recenserar Konst och kontrovers

Upsala Nya Tidning 17 november 2009

Tidskriften Paletten # 3/2009
Sansad bild av årets konstkontroverser


PALETTEN TAR ett djupt andetag och ger i ett nummer på temat ”konst och kontrovers” en sansad bild av det senaste årets små och stora konstdebatter.
Konstnären Nugs omskrivna tunnelbanevideo Terriotorial Pissing får till exempel äntligen en lugn genomlysning och årets mest omskrivna verk, Okänd kvinna 2009-349701 av Anna Odell, sammanfattas effektivt i tre surrealistiskt klingande tuschteckningar av Love Antell.

Chefredaktören Sophie Allgårdh ställer den enda rimliga frågan som återstår: Varför diskuterar ingen psykiatrikern David Eberhards läkaretik när han så villigt ger sig ut i media och diskuterar en patient?
Konstnärsduon Simka väntar på rättegånge efter sin installation Blick, som placerade ett antal gula plasthus fastborrade på Landsort i Stockholms skärgård. Maria Lantz visar i en artikel ganska övertygande att det naturskyddsbrott som ska upp i rätten mer har att göra med de förväntningar vi placerar på vår miljö än på faktiskt skada. Och Cecilia Erander skänker våra lokala bråk en tacksam distans när hon belyser en gatukonst som bokstavligen arbetar med livet som insats i den mexikanska provinsen Oaxaca. Läsvärt och koncist.

Sebastian Johans

Uppsala Nya Tidning 17 november 2009