onsdag 29 september 2010

Stor jubileumsfest på Röda Sten den 2 oktober!


Jubileumsfest på Röda Sten den 2 oktober

Paletten firar 2010 sju decennier av obruten utgivning! Första lördagen i oktober ges en stor jubileumsfest för Paletten Röda Sten i Göteborg. Under kvällen kommer Elin Wikström och Karl Hallberg medverka med varsitt performanceverk, The Marble Fauns och Agnes Mercedes spelar live, en videoinstallation av den holländska videokonstnären Iris Piers visas och dj-kollektivet Various Artists spelar skivor.

Om de medverkande:

Elin Wikström är professor vid konsthögskolan i Umeå och är aktuell på Göteborgs konstmuseum med en reaktivering av verket Oh, hell som ingår i utställningen Omskakad spelplan. På Palettens jubileumsfest kommer hon att presentera en nytt performanceverk.

Karl Hallberg är utbildad i Järn och Stål/offentlig gestaltning vid Steneby i Dals Långed. Han är verksam inom konstnärsnätverket Not Quite och är också körsångare. I sina senaste performanceverk, varav några presenteras på Palettens fest, möter han publiken iklädd stiliserade rustningar av stål. Konstnären ligger inuti de olika rustningarna i väntan på något, eller sjungande Arja Saijonmaas "Jag vill tacka livet".

The Marble Fauns är en popgrupp från Göteborg som består av Isak Eldh, Rita Nettelstad och Magnus Haglund. Musiken rör sig fritt över ytorna, från ett påhittat Detroit till ett verkligt Göteborg, från house- och technorytmer till Beatles- och Kinksmelodier, då och då med hjälp av Åke Hodell och Brian Enos kortlek Oblique Strategies. http://soundcloud.com/the-marble-fauns

Agnes Mercedes framför projektet Melodic fairytales på sprak-språket. Ett uttryck hon skapat för att ge utrymme åt alla mellanrads-meningar och mellanrums-taktarter i tillvaron. Där melodierna blir till nya dieleketer, och strössel-ljud skapar en scenografi till dessa på-historier. http://www.myspace.com/agnesmercedes

Holländska filmskaparen Iris Piers arbetar med kortfilmer, live cinema och videoinstallationer. För Palettens jubileumsfest kommer hon att medverka med en installation kallad "Endymion" där hon kombinerar sin föräldrars gamla Super8-filmer med delar av sitt eget Super8-material och bilder av 1920-talet familjeliv. http://www.irispiers.com/

Various Artists består av Anders Olofson och Joel James som kommer från Göteborg. Des pelar skivor och gör då och då konstprojekt tillsammans. På jubileumsfesten spelar de mestadels känslosamma disco- och houseklassiker.

På festen kommer det att finnas en Palettenshop där vi säljer gamla och nya tidskriftsnummer och böcker ur Palettens utgivning. Vi plockar exklusivt för denna kväll fram ett antal gamla kultnummer från 1960-talet ur lagret och gör också jubileumspaket med fem nummer från fem olika decennier som säljs för endast 50 kr. Man kan också teckna en prenumeration till specialpris.


Det hela går av stapeln lördagen den 2 oktober kl. 19-02 i Katedralen på Röda Sten. Inträde kostar 90 kr och det går att förköpa på www.pusterviksbiljetter.se.
Det går också bra att lösa biljetter direkt i dörren.

Arrangemanget på Röda Sten genomförs med stöd av Göteborgs kulturnämnd.