måndag 7 juni 2010

Paletten får årets BUS-pris



Chefredaktör Sophie Allgårdh och ansvarig utgivare Love Jönsson tar emot BUS-priset på Konstakademin den 4 juni 2010. Foto: Oscar Laufersweiler


Paletten får årets BUS-pris

BUS-priset delas ut i syfte att understödja arbete för bildkonsten och ges till en person eller organisation som utmärkt sig genom sina insatser på det området det gångna året.

Priset delades ut vid en ceremoni på Konstakademien den 4 juni 2010 och Paletten blev den stolta mottagaren av priset.

Motivering
" Sveriges Tidskrifters BUS-pris tilldelas tidskriften Paletten som nu under 70 år ofta ideellt, alltid med stort engagemang och kunniga medarbetare, hävdat konstnärernas och konstens värde.

Paletten startades 1940, mitt under brinnande krig, av en krets konstnärer och publicister i Göteborg. Målsättningen var att hävda konstens värde i okonstens tid och att "bringa konstnärerna och allmänheten i närmare kontakt med varandra" - grundläggande idéer som fortfarande är giltiga.

Under tidskriftens sju decennier har tidningen förändrats, alltid speglat sin tid, och alltid fört konstens talan. Paletten följer sin egen väg genom att föra fram nya och okända konstnärskap från Sverige och utlandet, genom att hitta nya konstkritiska röster och utländska konstkritiker för den svenska publiken. Paletten ger ett vitalt bidrag till det svenska konstlivet idag och har gjort det under 70 år."

Priset ger inspiration
"Utmärkelsen är ett kvitto på den betydelse Paletten har för Sveriges konstliv som ett kvalificerat forum för kritik, teori och debatt. Tidskriften ges ut med mycket små resurser och priset ger inspiration att kämpa vidare", säger Love Jönsson, ordförande för stiftelsen Paletten och ansvarig utgivare för tidskriften.

BUS-priset instiftades 1996 av Sveriges Tidskrifter (branschorganisation för den svenska periodiska pressen, vecko-, special-, fack-, yrkes- och organisationstidskrifter) och BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) och är 30 000 kronor.

Juryn bestod av:
Ordförande Tomas Lidman, Ordförande i styrelsen för Kungl. Konsthögskolan
Mats Lindberg, vd BUS
Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter
Christina Neiglick, redaktionschef Tara
Gun Lindblad, konstnär